Μάρτη, Μάρτη είσαι έδω;

Ο Μάρτης είναι εδώ και έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτόν! Ας μπούμε στο κλίμα των εορτασμών με ένα γρήγορο ταξίδι στα Βαλκάνια, όπου ο Μάρτης είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μήνες του χρόνου!

 

Άνοιξη παντού!

 

Η γιορτή του Μάρτη είναι ένας πραγματικός πανηγυρισμός της Άνοιξης, γεμάτος με χρώματα και παραδόσεις που μας φτιάχνουν τη διάθεση! Από την Ελλάδα μέχρι τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πέρα, οι άνθρωποι γιορτάζουν την έλευση της Άνοιξης με τον πιο χαρούμενο τρόπο.

 

Η παράδοση λέει ότι από την πρώτη μέρα του Μαρτίου, τα παιδιά φορούν ένα όμορφο βραχιολάκι, γνωστό και ως “Μάρτης” ή “Μαρτιά”, φτιαγμένο από κόκκινες και άσπρες κλωστές. Είναι σαν ένας μικρός φύλακας που τους προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καεί η ευαίσθητη επιδερμίδα τους.

 

Από πού κι ως πού;

 

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

 

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Και πώς γιορτάζουν οι άνθρωποι αλλού;

Στη Βουλγαρία φτιάχνουν τις γνωστές “Μαρτενίτσες“, στολίδια από κόκκινες και άσπρες κλωστές που φέρνουν τύχη και ευτυχία. Στη Ρουμανία, το ίδιο στολίδι λέγεται “Μαρτσισόρ” και έχει την ίδια σημασία. Στην Αλβανία και τη Μολδαβία, το έθιμο είναι γνωστό ως Βερόρε και Μαρτσισόρ αντίστοιχα. Πιστεύουν πως αυτά τα φυλαχτά φέρνουν την ανθοφορία και τη θετική ενέργεια στις ζωές τους.

Παιχνιδιάρης Μάρτης, ζαβολιάρης Μάρτης!

 

Ας υποδεχτούμε λοιπόν τον Μάρτη με χαμόγελα και χρώματα, ξεφεύγοντας από το χειμερινό κλίμα και μπαίνοντας γεμάτοι αισιοδοξία στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου!

 

Κρατήστε τη θετική σας ενέργεια φορώντας ένα Μάρτη στον καρπό σας, επιλέγοντας ανάμεσα σε μια ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

 

Ανανεώστε την εμφάνισή σας και φέρτε την άνοιξη πιο κοντά με ένα Μαρτάκι που θα λάμπει στο χέρι σας και θα σας φέρνει τύχη και χαρά!

 

Αποκτήστε το δικό σας σήμερα και αφήστε τη μαγεία του ζαβολιάρη Μάρτη να σας συνοδεύει κάθε μέρα!

 

Με αγάπη

Atame Art

Item added to cart.
0 items - 0,00